Analizez constant și involuntar orice înseamnă direcții de succes în business. 𝐒𝐌𝐀𝐑𝐓, 𝐒𝐖𝐎𝐓, 𝐎𝐒𝐊𝐀𝐑, 𝐂𝐑𝐀𝐀𝐏 … Mă tot gândesc de ceva timp la modul în care vedem business-ul și la cât încercăm să eliminăm eșecul din proiecte, cu orice preț. Ce mă învață marile business-uri, în schimb, e că e ok să nu fie mereu ok. Dacă greșesc și învăț din asta, trebuie să o văd că pe un eșec ce vorbește despre mine ca tot unitar? Prea am fost învățați cu lupta pentru cât mai multe bile albe și cât mai puține greșeli cu putință.
Alături de creativitate și adaptabilitate, capacitatea de a accepta eșecul poate fi ingredientul ce compune și contribuie la succesul unui om. Având în vedere schimbările continue ce ne însoțesc la fiecare pas, capacitatea de a accepta eșecul și a ieși la suprafață scuturandu-te de praf este calitatea de aur a antreprenorului actual, aș zice. Nu e ceva nou, dar a vedea cu bătaie lungă, a avea acea viziune de ansamblu asupra unui viitor adesea incert este la cea mai mare căutare acum, pentru mine.
Așa că mai mult 𝐌𝐓𝐎 și mai puțîn best results all the time este ce urmăresc eu acum cu mare atenție, în ceea ce fac. MTO, adică: 𝐦𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦 – minimul de efort pe care sunt dispus să-l depun pentru atingerea unui obiectiv, 𝐭𝐚𝐫𝐠𝐞𝐭 – nivelul mediu al activității care mă poate duce la happy place și 𝐨𝐮𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐨𝐮𝐬 – nivelul nebunesc de efort care m-ar duce în cel mai scurt timp la atingerea obiectivului propus. Care e scopul strategiei? Flexibilitatea, relaxarea în gândire și abordare. Nu pun presiune pe mine și am, pe termen lung, zic eu, mai multe șanse să obțin rezultate bune, in absența presiunii constante a perfecțiunii pe care mi-o impun și care duce, inevitabil, la dezamăgire.
Așa că îmi dau răgaz. Azi pot acorda minimul, dar mâine poate mă simt cel mai tare și sar la nivelul ridicol de activitate care mă duce mult mai rapid la linia de finish.
La fel cum “murdăria e bună” – vorba unei campanii de acum câțiva ani care îndemna la relaxarea regulilor stricte de educație impuse copiilor, așa și greșelile își au locul lor în orice business. Mă educă și mă călesc pentru a face față din mers valurilor de schimbare constantă.